Wednesday, November 4, 2009

Teacher knowledge...

Kebosanan yang melanda,
di samping ketekanan yang dirasai kerana final exam,
jari ni laju sahaja nak taip apa yang dipelajari sem nieh...
huhu...
quite useful especially for teachers.

There are 7 teacher knowledge :

(1) Content knowlegde
Content knowledge is about knowing more about the subject that a teacher want to teach. Teacher must make sure that the subject/ topic have connections with other subject or topic. Content knowledge is divided by two which are substantive ( facts, principles, concepts, organized) and syntactics ( new knowledge).


(2) General pedagogical knowlegde
Pedagogical knowledge is divided by two which are specific and general. By pedagogical knowledge, teacher can choose or match the subject content with appropriate methods or strategies. We can say that general pedagogical knowledge is a principle/ strategies of the classroom management. Contain knowledge, belief and skills. Pedagogy is more about the subject itself where teacher must mastered the subject or topic in order to make sure the student can understand more about the subject or topic.
 


(3) Knowledge of curriculum
Knowledge of curruculum is a set of characteristics which are indiction and contradiction. From the lesson plan, knowledge of curriculum contain three learning which are learning domain, learning outcomes, and learning activities.


(4) Knowledge of learners
Before teach the students, teacher must know the knowledge of the learners to make sure how much they already know. Each students have their own learning styles. Some are imaginative learners, analytical learners, practical learners and dynamic learners.


(5) Pedagogical content knowledge (PCK)
PCK is a domain of knowlegde that was different from both knowledge of the content and general knowledge of teaching. There are three knowledge bases; which are content, pedagogical and contextual transform understanding to the instructional form. PCK involves interesting and meaningful representations, integration of ideas, clear examples, helpful analogies, important connections and relationships between various ideas.


(6) Knowledge of educational ends, purpose and values, and philoshopical and historical grounds

(7) Knowlegde of educational context
Knowledge of educational context is the knowledge of the school, classroom and all the setting. All about the local community, the school's environment and its culture, the education department's guidelines and student's backgrounds.

 Well, I just type till here only...All the info, I get it from the book with title " Teaching Mathematics in Secondary School" . The writer are Prof Madya Dr Noor Shah Saad and...( Sorry not remember)....
Well...that all for today....
bubye..

Tuesday, November 3, 2009

FINAL EXAM....

Lama dah x update blog nieh...
sumer sebab final exam...

masa mula-mula dapat draf tarikh exam, terkejut gile...
just imagine...
11/11 Aljabar plus Teori
12/11 Finance
13/11 KPT
16/11 BC plus management

peh mantap giler...
i wish the timetable will change a little...
but, later i feel so disapointed...
x tukar pon...isk3...
kekal la tarikh tuh...

memang banyak masa tok study...
tapi x banyak masa nk rileks kan otak...

setakat nieh, Finance dh setel...
nasibla memang suka finance

Aljabar plak tinggal wat latihan lagik sikit...
teori tinggal hafal jek...
BC baru abis 1 topik... ada g 6-7 topik g...isk3...

KPT x stat lagik...
arituh baca smpai kuliah 2, dah migrain...huhu....
yang paling x tahannya, management....
ada 3 topic masuk...
baru pas 1 topik...
topik ke 2, separuh jalan....
tu pon dh abes masa dalam 2 ari nk stdy...
ramai member terkejut sbb exam lmbt stat...
tapi cuba tgk la tarikh exam...isk3....
sadis giler...

x pe...t nk bli tket balik...
nk blik 17/11 jugak....
dh rehat kt umah....

k la, nk smbung stdy...
if ada nk update lagi....i will do it k...
ja ne
buat member2 ku semua terutama d UPSI....
stdy leklok k...

Friday, October 23, 2009

Karisma aka Kumpulan Rakan Siswa Jasa

Got not idea to say...but there are another blog talked bout this team...

Special blog for KARISMA, click...


My friend...


there is sometime, just view them k...
bye bye...

Monday, October 19, 2009

KARISMA


Tidak pernah disangka kenangan yang terindah boleh tercipta dalam sekelip mata...tanpa direka tanpa disangka...siapa tahu ketentuan Allah....Semua berlaku tanpa dijangka, perginya aku ke Kem Rakan Siswa sekadar saja-saja, ingin enjoy dulu b4 mengadap buku dan paper final yang berderet. Kebetulan ada tmpt kosong coz ada student yg ada quiz. Mcm x disangka. Igtkan kem biasa saje. Tak pnah pk nk investigate psl kem nih. Yelah, mana ada kem yg ada info tntgny kt ternet. If aku tau ada, aku search dlu. Tapi time tuh mst x best dah. hehe..mmg la, tiap apa yg berlaku ada hikmahnya...

Jumaat, 16 Oktober 2009

Trip Kem Rakan Siswa akan bertolak kul 2.30 ptg ke Ulu Yam. Tapi disbbkan ada studnt termsuk ana ada kelas, jd ada 2 trip. 1 grak kul 2.30ptg, 1 lagi kul 6.30 ptg. Fuh, berkejar ana balik dari kelas kt DKI. Kelas stat kul 5 till 6 ptg, mmg rush ke kolej, nsb pja bg pnjm kete...huhu...then, grak je ke Ulu Yam dah nk maghrib, x ley niat jamak plak tuh...Tg Malim ke Ulu Yam tak la jauh sgt sbnrnya, tapi disbbkan xpnah g n dh mlm plak tuh, take time jgak nk smpai, tup2 dh smpai BB Selayang...hehe...kna patah balik...hak hak hak...ada jek sore2 yg berkata,'Nak kena smpai 7 perhentian kot baru jumpa tmpt tuh' aduish, mulut sape nta yg kata g2...pape pun dalam kul 8.30 mlm, kitorg sampai kt Nur Laman Bestari. Fuh...cantek giler la tmpt tuh...kalo mlm dh nmpk cantek, pg apatah lagi kan??? hehe

Smpai jek, kitorg trus qada' maghrib n slt isyak sekali.pas2 g mkn mlm jap...dlm 9.30mlm dh kna kmpul kt dewan bestari 1, dh la jauh tmpt dia, berbukit sikit plak tuh...hum hum hum...tapi sejuk giler la...hehe...then kitorng diberikan taklimat b4 di bahagikan kumpulan. ada 5 kump, 1 kump 20 org, 5 lelaki 15 perempuan. byk kan kan kan...hehe...then lantik Bendahara(Azri-UPSI), Tun Teja(Suhaida-UPSI), Datuk Laksamana(xgt nama la-UIAM), Tun Fatimah(xtau nama dia, sory-UIAM)....Ops...lupa nak bgtau, ni gabungan studnt UPSI, UIAM dan Tunas Mekar UiTM Segamat. Ana group 5, kna jadi pen ketua..hurm cuak gak, x besela...if mmb yg kenal rasa yakin skit...hehe...ketua group name dia ery (btol ke eja???hurm...) 

Pastu, kitorg diberi taklimat tntg prog esk...ada 5 beg yg tiap group kna take care but then....tgh dok dgr Abg Aji (Ketua Fasi) ckp tup2 lampu padam, gtkan blackout coz ada kem yg pnah g tuh blackout jap, sonye biaq je la...tetba ada org spray dpan muka...bila lmpu bukak jek, beg amanah negara tuh lesap, upa2nya kitorng kna gempur oleh 'musuh negara' isk3...Dok psl2 crik musuh ngan kitorng...hish hish hish...esknya, kitorng kna lalui 4 station n 5 task yg padat lagi jitu tok dptkan balik beg tuh...hurm byk lagi nk citer nih..mcm 2 ari 2 mlm x ley abis jek...hehe...melampau sgt x perumpaan tuh??? hehe
 
Ni la my team...Group 5 yg hebat...

Sabtu, 17 Oktober 2009


Hari dimulakan dgn slt subuh berjemaah dan tazkirah oleh Pak Tassim (ke Pak Kassim, sowie terconfius...hehe) Pak Tassim sebut psl mengigt psl mati.mmg kekdg kita gerun bila sbut psl mati, cuma bila igt psl mati, sbnrnya mmbantu kita utk lebih insaf dan tawakal. bukan kita yg menentukan apa yg dihadpn cuma kita sekdr merancang. dgn menigt mati ni help kita utk lebih bersyukur dan menikmati hdup dgn lebih sempurna. hurm...

Pas slt subuh, g mkn breaskfast yg dikatakan sarap yg terakhir coz gagal slmtkan beg amanah. tapi if berjaya dpt beg amanah, group yg berjaya bley dpt a little food, etc... kitorng kena jln kuar dari kem, dh la kaw c2 giler bahaya, mmg seram, sume kete bwk laju2...isk3...station 1 & 2 dimenangi oleh group 1...jadik diorng dpt 2 beg amanah. station 1 is about kna isi air dlm baldi using paip bocor, mandi free beb...hehe...sdap kna tuang air..wakaka...

nieh gmbar org yg jaga baldi yang nak kena penuhkan tuh...hehe


Station 1: Task 1

Station 2 plak ada 2 task, 1 task tntg kna angkat bola gne 4 tali n 10 getah, memula tuh nk dpt dh tapi cuak beb, nk kna make sure bola tuh slmt diangkat, last2 group 1 gak yg menang..isk3...tapi x pe, kitorg ttp 1 Malaysia..hehe... task ke 2 plak tntg squirel climbing, pas over da tayar lalu air sg, then lalu jmbatan pastu g baling kt kon...hehe...pyh la nk cter...amik je la gmbr nieh...huhu...


 
Station 2: Task 1





 Station 2: Task 2

Station 3 plak, 1st time group 5 smpai cpt, pastu kna tmbak2 plak..gne snapang paintball...hehe...kitorng dpt 3 tmbakan...imagine 1 group ada 20 org, 1 org diberi peluang 5 tmbakan, so total tmbkan 100 tapi yg kna juz 3 je...hbt sapa yg tmbk tuh...bravo bravo...pastu, slt asar jap tepi jalan....nsb x da najis yg menyukarkan kitorng slt...hehe
  
 
Station 3 : Task 4

Station 4 and the last station...kna carik ibu ayam tok tangkap ayam...n suhaida ialah insan yang bertuah itu, mata ditutup dan berpandukan isyarat daripada mmb, tapi giler susah. sore ana yg besenya kuat pon dia x dgr...manataknya, giler bising..isk3, last2 group 3 yang dpt...pastu, Pak Tassim ajar cara sembelih ayam, agk takut la tapi ilmu yg baguih tuh...ayam tuh plak redha je kena sembelih, agaknya ia dh tau nk mati tak..hehe..
 
Station 4 : Task 5


Kitorng x trus balik pas abes semua station but kitorng lepak dlu. pastu fasi suro pilih sorg satu setiap kump, pilih yg terbaik utk jmpa penghulu kg kt Ulu Yam tuh tok dptkan kunci beg amanah. tapi terdetik kt hati aku, mana ada kg yg terdekat kt cni. paling dekat pon hmpr 10 km jaraknya. mcm illogik la...so group kitorng anta Azzam, da one and only boy yang dihantar utk jmpa penghulu, yg len sume pmpn..hehe...Azzam, elokla tuh, ada 4 sudi isi kekosongan...wakakaka...guro jek, jgn mrh...huhu...

Pas slt maghrib n isyak, kitorg balik ke kem smula, dpt mknan best...hehe...masyuk...pastu gerak ke dewan bestari 1...time tu lah kitorg dpt tau yg kengkawan kitorng kna culik. pengganas aka komander dexter bagi 2 pilihan jek samada nk bg beg amanah negara ke nak kwn2 kna bunuh...my personal opinion la kan, I rather let them die for country than let my country destroy...b4 any conslusion, ktorng bncg hmpr 1 hours, pastu bru jmpa si dexter tuh tok wt rundingan, dexter n 1org kanan dia(kononnyer la kan) dtg, buat gaya ganas, tapi gila lawak la...dh la x tutup muka, rasa nk terguling2 tahan gelak...hehe...

Rundingan gila lama, dok bentak2 plak dexter n geng dia tuh...dh r bendahara blank sudah... tapi mmg cuak giler beb...pastu kata sepakat ialah let them die for country, merekalah wira-wira negara...time nk ckp psl keputusan yg dibuat nieh, smpt g kelawakan berlaku, bley plak Suhaida kata,'ok, kami dh buat keputusan, tapi sebelum tuh, kami nak buat 1 permainan, if kami menang, kwn2 kami dipulangkan,' aku tgk pengganas tuh nak gelak dh...wakakaka....but then kejutan berlaku bila laksamana dan ketua-ketua kumpulan g tgkp dexter n geng pas depa kuar dari dewan...gila mengamuk dexter tuh, yela, janji x nk wt pape...tp laksamana kata, x dpt slmtkan kwn2 tuh, xpe, aslkan pengganas tuh mati...yela, dexter berpangkat komender, sonyer anak buah dia mst x ley grak sgt kan kan kan...yang paling lawak ialah dexter shake hand with laksamana then said,' ok, deal, aku mati'...waakakaka....
Then, we all kna nyanyi lagi warisan, gile nk nangis, yg lagi sedih bila ada ucapan terakhir dari mmb2 (kononnyer pengganas anta la kan), dh la Abg Aji psg lagu sedih...menitis jgak air mata ku...isk3...bendera di angkat separuh bagi menghormati pahlawan yg terkorban...mlm berakhir dgn kesedihan yg memilukan...

Ahad, 18 Oktober 2009

Hari yg terakhir...dimulakan juga dgn slt subuh n tazkirah...yg lawaknya, Azzam dtg lmbt skit pastu dia p la salam jemaah lelaki, ada ke ptt Abg Aji ckp,'tgk tebusan lepas kena lepas ngan pengganas trus jadi baik'...huhu...pas sarap, kitorng wat latihan TTS (tempur tanpa senjata)...mcm2 lawak aku tgk...ada 1 lat TTS, psl nk elak kna rogol,Abg Aji jmput la bdk lelaki.ye la x kan nk suro pmpn plak. Muzakir aka Afi kna jd gurl n 1 boy tuh jd perogol, then Abg Aji suro Afi baring atas meja yg ada kt dewan tuh, pastu laju je Afi baring...yg Abg Aji nye gelak2 smbil kata,' dalam byk2 kem karisma nih, ni la kali pertama sy tgk mangsa nk kena rogol laju je naik atas meja, yg perogol plak takut nak nek atas meja.' wakakakaka... sume org gelak tgk. sdih, gmbr nye x da g dlm simpanan. t ana add k...


Then, ada wt rumusan tntg semlm. time ni la, dedah sume. pastu Abg Aji citer 1 perkara yg mmg kitorng x tau lgsg. Ye la, citer tntg tebusan. Erna (penggalas anugerah Tun Teja) salah seorng tebusan yang berjaya buka ikatan tali yang mengikat tangannya. Pastu bley plak dia lawan dengan matanya yg tertutup, yg paling mengagumkan ialah dia berjaya tewaskan 4 org penyenayah, kiranya dgn orng ke4 baru dia berjaya ditwn kembali. yg len dok diam jek termasuklah sorng jejaka yg turut diculik. giler lawak la bila dgr Abg Aji citer..hehe...


Last but not least, beg amanah dibuka n we all dpt medal mahasiswa wira negara dari JASA. berat giler medal tuh. ptt la beg amanah tuh berat...then sesi amik gmbr...dlm kul 3lbih bas smpai n we all grak blik KUO. upa2nya x smpi 1 jam pon dri Ulu Yam ke KUO. hehe...esk selasa 20 Oktober 2009, ktorng kan g UM tok majlis KARISMA nieh...sure gempak esk...aku agk pnat la esk, just imagine, 8-9 ada presentation finance, 9-2ptg stndby MQA, 2 ptg g kelas aljabar, dlm kul 3.30 gral ke UM smpai la mlm...isk3...x pe la, bukan selalu..hehe..k la till here I wrote my experience...hehe...rasa mcm ada kekurgan tp t akan diupdate lagi if igt...huhu...see ya again...ja ne...salam

KARISMA BATCH 6 
TILL WE WEET AGAIN
SEE YOU GUYS AT UM THIS TUESDAY


Sunday, October 18, 2009

Salam 1 Malaysia...

Lamanya tak update blog nieh...Hurm, ni baru balik dari kem rakan siswa anjuran JASA. Best kem tuh...t ana update lagi...ni online kejap ke, pnjm laptop rum8...esk ada urusan akademik, lusa pun sama, ptg lusa ada kena g UM plak utk perjumpaan semua team kem rakan siswa...sure heboh la...hehe...k la..ja ne..t ana tulis lagi...

Saturday, October 10, 2009

Hye semua...

Hari ni lepak kat library...Settle kan asgmnt yang tertangguh. Tinggal 1 asgmnt nieh jek. Finance kne wat pasal direct selling...Aduh banyak plak info dier. Kne wat pasal HPA n Hai-O. 20% punyer pasal apapun sanggup...hurm...kalo tgk secara drafnya, kira2 90% dah siap, x edit lagik...hurm...fusin-fusin kpalaku memikirkan direct selling nieh...dh la isnin nak kena anta asgmnt teori (nasib dah siap, tggl print jek), nk settle minor yang ada skit jek problem (tukar time coz ada yg bertindan..hurm...), pastu selasa lagik gila...ada kuiz aljabar (tak study g nih), mlm ada majlis fakulti (cenderahati tok VIP tak bli lagik) pastu rabu ada mock-exam...aduish, sengsaranya...hurm...
Dah la semalam dah tgk draf exam, even draf pon dh cukup menyesakkan nafas...just imagine, stat 11 nov 2 paper minor (quite tough for me yang kurang pandai nieh), 12 nov finance (ni ok je subjek ni), 13 nov rekabentuk (can go lagi la), 16 nov MA & BC (BC can go lagi tapi bila tang MA, can not go...) isk3....tolong la daku...hum..hum..hum..
K la, nak sambung wat asgmnt...isk3...bubye

Tuesday, October 6, 2009

Perempuan itu bernama Barabah

Semalam ada teater semester 7 punyer...
Sesaje la pegi tgk ngan member...
kebetulan ada member tuh ada persembahan jugak...
cuma bukan penuh la...

tiket dia patut aku bli kt Wan, tapi bz sgt so x jumpa...
aku g la bli on da spot...


Time teater ni, ada kelas kat audi 2,
sian depa, dah la test...isk3...



Teater ni best la, lawak la jugak...
tapi...
bila dh nk abis tuh, busan la pulak...
ngantok sikit...
pelakonnya sumer sporting...



Ni sinopsis dia...
dua org kat ats ni pelakon utama...
Barabah dengan Pak Bario..





Ni antara babak yang ada...

Pastu kat kawasan legar audi tuh,
ada la paparkan karya student teater...


Ni pakwe kawan aku punya...
Molek beb...

Ni nama pereka model pentas tadi...
Petang nih, ada teater g tapi free punya...
aku nk p tgk tapi kelas la pulak...
hehe...
minta member rakamkan...
huhu...

1st time tgk teater xla sebusan mana...
hehe...
next time nk p tgk lagi...
sayangila karya seni anak bangsa kita..
huhu

Saturday, October 3, 2009

APA Citation Style

American Psychological Association (APA) style is a widely accepted style of documentation, particularly in the social sciences. APA style specifies the names and order of headings, formatting, and organization of citations and references, and the arrangement of tables, figures, footnotes, and appendices, as well as other manuscript and documentation features.  

APA style uses the author-date style of parenthetical referencing, with such source citations keyed to a subsequent list of "References." Also known as the Harvard Style[1]. The APA Publication Manual provides basic guidelines for documenting both print and electronic resources. The section on electronic resources is updated and supplementd by the APA Style Guide to Electronic References (APA, 2007).

The sixth edition was published by the American Psychological Association in July 2009. It offers new and expanded instruction on publication ethics, statistics, journal article reporting standards, electronic reference formats, and the construction of tables and figures. Due to some changes in some areas from the previous edition, such as References, the information listed below should be used with caution as it does not reflect the most recent edition of the Publication Manual.

Reference citations in text are done using parenthetical referencing. Most usually, this involves enclosing the author's surname and the date of publication within parentheses, separated by a comma, generally placed immediately after the reference or at the end of the sentence in which the reference is made. 

However, it is also common for the authors to be the subject or object of a sentence. In such a case only the year is in parenthesis. In all cases of citation, author name(s) are always followed immediately by a year, and years are never presented without author name(s) immediately preceding it. In the case of a quotation, the page number is also included in the citation.

Full bibliographic information is then provided in a Reference section at the end of the article. APA style defines that the reference section may only include articles that are cited within the body of an article. This is the distinction between a document having a Reference section and a bibliography, which may incorporate sources which may have been read by the authors as background but not referred to or included in the body of a document.
1. Single author
Format should be Author's last name followed directly by a comma, then the year of publication. When one makes the reference to the author(s) directly as a part of the narrative, then only the year (and page number if needed) would remain enclosed within parentheses. The same holds for multiple authors.
A recent study found a possible genetic cause of alcoholism (Pauling, 2005).
Pauling (2005) discovered a possible genetic cause of alcoholism.
2. Two authors
Authors should be presented in order that they appear in the published article. If they are cited within closed parentheses, use the ampersand (&) between them. If not enclosed in parentheses then use expanded "and".
A recent study found a possible genetic cause of alcoholism (Pauling & Liu, 2005).
Pauling and Liu (2005) discovered a possible genetic cause of alcoholism.
3. Three to five authors no
With three to five authors, the first reference to an article includes all authors. Subsequent citations in the same document may refer to the article by the principal author only plus "et al." However, all authors must be present in the references section.
A recent study found a possible genetic cause of alcoholism (Pauling, Liu, & Guo, 2005).
Pauling, Liu, and Guo (2005) conducted a study that discovered a possible genetic cause of alcoholism.
Pauling et al. (2005) discovered a possible genetic cause of alcoholism.
A recent study found a possible genetic cause of alcoholism (Pauling et al., 2005).
4. Six authors or more
The correct format is (First Author et al., Year). In the reference section, all six authors' names should be included.
Pauling et al. (2005) discovered a possible genetic cause of alcoholism.
5. Multiple publications, same author
If an author has multiple publications that you wish to cite, you use a comma to separate the years of publication in chronological order (oldest to most recent). If the publications occur in the same year, the Publication Manual recommends using suffixes a, b, c, etc. (note that corresponding letters should be used in the reference list, and these references should be ordered alphabetically by title).
Recent studies have found a possible genetic cause of alcoholism (Pauling, 2004, 2005a, 2005b).
Pauling (2004, 2005a, 2005b) has conducted studies that have discovered a possible genetic cause of alcoholism
6. Multiple publications, different authors
Follow the rules for one author above, and use a semicolon to separate articles. Citation should first be in alphabetical order of the author, then chronological.
Recent studies found a possible genetic cause of alcoholism (Alford, 1995; Pauling, 2004, 2005; Sirkis, 2003)
7. Direct quotes
The same rules as above apply here, the format being (Author, Year, Page Number).
When asked why his behavior had changed so dramatically, Max simply said, "I think it's the reinforcement" (Pauling, 2004, p. 69).
 
 
 APA Citation Style

Publication Manual of the American Psychological Association, 5th edition, 2001

APA Style Guide to Electronic References, 2007

Follow these color codes:
Author(s) Date Title of Book Title of Article Title of Periodical
Volume Pages Place of Publication Publisher Other Information


Big Family of Mine

Raya 2009


 My Brothers and Brother-in-laws
(1 brother of mine not coming home)



My Sisters and Sister-in-laws
(1 sister of mine and 1 sister-in-law not coming home)



My Nephews and Nieces
(Not all my nephew and niece inside the pictures)


Here is the picture of my family....



Raya Oh Raya....


Raya kali ni agak meriah...Mana taknya, raya kt umah baru...huhu... atas ni, gambar umah time baru nak siap...tak amik gambar yang dah siap...huhu

Time ni lah, adik bradik sume trun...tapi ada gak tak balik, bese la, jauh nun di seberang sana...isk isk isk... Tapi memang penatla raya tahun nie, sume sebab ramai saudara yang datang. Tak putus-putus, rasa letih sangat. Seronok pun ada sebab boleh jumpa saudara yang lama tak jumpa. Anak-anak saudara semua kata ni barula betul balik kampung. Yela, before ni duk kat bandar, sekarang dah duk kampung, ibu and abah wat umah kampung. Dekat ngan umah atuk nenek belah ibu. Dah la kitorang rapat ngan mak bapak (kitorang panggil atuk bapak, nenek mak sebab dah bese dari kecil)...Bila dekat je ngan umah mak bapak, memang tak stay umah lama la...Sian abah ibu...Tak pe, bagi can abah ibu dating...hehe... 

Kalo raya tahun lepas, busy kemas umah nenek sampai tertido and balik uma pagi raya, kali ni pulak, senang balik tak kira 2 or 3 pagi sebab umah dah dekat. sebelah jek. tapi berbanding dulu, sempatla raya umah sedara, kali ni juz raya umah maklong belah abah jek, tu pon petang raya kedua...sedih...isk isk...umah mak bapak dah pi raya 1st, uma dekat, g bila2 pon boleh...memory beb, sebab 1st time adik beradik sebapa datang raya umah atok nenek belah ibu, ye la, diorang anak tiri ibu... terharu...huhu... 

Raya 1st and 2nd tak pegi mana2 sebab abah sakit perut. yelah, dah bese puasa, then time buka puasa yang terakhir tuh, masak macam2, memang tak ingat dunia la makan...abah dah la tak ley makan pedas, tapi bila ramai ni, sume tak ingat. best bila kumpul reramai ni...macam2 citer kuar. rapatkan mana yang jurang. kalo dlu jarang gurau ngan abang-abang, kali ni boleh gurau. seronok...kenangan raya kat umah baru ni memang best. hehe...Raya ke-3 plak, abah ngan ibu g JB bawa Ain sebab nak bli barang sekolah, ana tak pegi sebab dah janji nak tolong mak bapak, yelah time tu la sedara adik beradik mak nak datang. sekali diorang datang umah aku, memang berlari aku dari umah mak ke umah...marathon jap...hehe...kat umah tuh tinggal aku jek, jadi aku la kena layan. Nasib mak datang sekali, aku tak reti layan...hehe...yang pasti raya kali ni meriah la...tahun depan camne la yek??? huhu...k la...

SELAMAT HARI RAYA...

Monday, September 14, 2009

Bengkel Praktikum 2009/2010

Lesson Plan Preparation (25%)
Learning 
Outcome                    Objective
Content
For each subject....
 
Knowledge
Basis                        Relevent with topic

Strategies/ method
Using a tree-diagram or branches
Paper folding and cutting activities
Using diagrams
Identifying patterns
Using models or manipulative materials
Using technologies
Overhead projector/LCD                     Graphic Calculator

CCTSs/ values

Teaching aids
*Textbook is not teaching aids
Example : chalk, manila card....

DEVELOPMENT (65%)

Instruction
Teaching development
Implementation
Classroom management
Communication and presentation
Evaluation
Questioning techniques
Content mastery
Teaching aids application
Students participation
Closure
Personality and attitude (5%)
Appearance
Concerns
Character
Profesional feature
ROS (5%)
Report

Ahad lepas (13 Sept)...
my class diwajibkan g bengkel praktikum nieh...
ikut hati mau ponteng....
tapi habuan baik punyer...
so x moh le ponteng....
tapi banyak la ilmu yang dpt... 
ni salah satunyer...
kira ada kredit la dtg kan...
even lamer lagik praktikum...
papepun...
sesaper nk jadik ckgu, ni ler how the lect mark ur praktikum...
hum3...
gudluck...

Attention Please!!

Halo halo halo....
Tau x...???
(mesti x tau kan...sbb Ana x bgtau g...hehe)
Blog ni lari susunan dier...Gabra giler la...
Dats y x tdo mlm...
isk isk isk...
Memula tuh x tau la nk wt gaya mana...
So nyer, wat la blog baru...
lunanurfiras.blogspot.com
xtau la mana dtg idea...
kaco kaco blog ni, dh cantek balik...
TAPI.....TENGOKLA....
layout x comey dh...isk isk isk...
x pe la...
tgh crik yg comey2...
btw...
sbb dh ada 2 blog ni...
gt nk manfaatkan lebih sikit...
kira blog ni x campur dh...
ananurfiras.blogspot.com 
khas utk ...
Bicara ANF 
Memoir ANF
Nukilan ANF
 lunanurfiras.blogspot.com
khas utk...
Ceritera ANF
Kata orang pada ANF
Lagu ANF
Jadik....
Sesape yg rerajin baca tuh...hehe...
tgk label dulu yek...
hehe
Thank you.... 

pssss....
ana x ler rajin bebenor nk kasi pndh apa yg dh taip kt blog ni pos kt blog g 1...
jd post kt blog ag 1 tuh stat arini tau2...

Saturday, September 5, 2009

Hari bersejarah buat ANF...


Hari ni, kiki ajak buka sesama...yela, sesaja buka sesama. Busan jek makan yg kt bazar tuh and makan kat umah...Mmg nasib btulla, kebetulan aku mmg stress sbb td ptg ada mid aljabar.dh r x dpt jwb, 4sure aku x da mood nk g bli mknan kan...td pon aku buka nasi putih + tomyam campur + teh tarik + kiki punya chicken chop...giler kenyang...hehe...sebut psl buka ni, td lawakla sbb x tau buka kul bape.kalo kt kolej dgr org azan kn tp kt kdai mkn td mana dgr. yg x thn tuh, ada bdk dgr je azan kt tv trus buka. stahu aku, kita ikut ipoh, buka kul7.24mlm. Amet dh x sbr nk mkn, Wan buat muka blur, x tau nk mkn ke x, Mel dh x sabo dh, dri td duk kuit2 nasi, Kiki dh tgk hp nk msg En. Raizol...mcm2...aku tggu 7.24mlm...huhu...semua yg ada kt kdai tuh dh mkn, kitorg je ragu2...lawakla...haha...area kul 7.50ptg dh abis mkn...Siap2 nk blik dh, pastu aku nmpk Wan grak g moto...Dlm hati aku ckp, 'Aik, cptnya dia byr, x nmpk pon' tapi aku x care sgt sbb syok tgk atashinchi kt tv.. Pastu Amet ckp,' Jgn menyesal air dh habis'..Pelik napa dia kata g2...aku tgk aku n kiki je dh abis air. Yg lain x abes lg...knp nih?? tup2 Wan kuar kan kek...Lorrr...smbut ker???hehe...Sambut sekali ngan bufday kiki...
 
ANF (22/8) and Kiki (28/8)



  
Ni tulisan my nephews...Muhd Haziq (Abg) and Muhd Hazim Akmal (Adik)...Mekasih abg, adik...cik ana wndu...isk3

 
Hadiah yg Pja bagi...tq Pja..aku mmg calm n gentle pon...huhu..

 
Hadiah yg Zura bg..lain dri yg lain dan mmg berguna utk aku pon...tq Azura...
 
Ex-housemate aku bg...Haida, Fizi and their member, Erna...Tq babe...

 
Hadiah dari Dib...Tq
 
Hadiah ni aku dpt dri Mel + Pja + Zura...Totally pelik punye...hehe... Aku akan gt smpai bila2...hehe

Yg ni Wan bg...Tq Wan...comey beb...dh ar wane biru...Jgn wsau, aku akan guna bukan wt perhiasan jek..huhu...

Aku amat terharu bila diorg sambut bufday aku...X kesah pon kalo x sambut, yg penting igtn tulus ikhlas diorg kat bufday aku...Tahun ni, special sikit bufday aku sbb 1 Ramadhan kan...mmg berkat la...hehe...

 
Pja, ANF, Kiki, Zura
 
Hurm, bila mcm ni, teringat plak, setahun yg lepas..Sambut bufday aku time pose gak...hehe...
 
Ni bufday masa umo 20 lagi..hehe...

Wif Pja and hadiah yg dia bg...Sampai skrg aku syg sbb sdap pluk..haha 
Wateva pon...kengkawan, terima kasih bebanyak...huhu....amat terharu nih....isk3....nasib x banjir bilik ni...hehe...

Thursday, September 3, 2009

Jangan Nakal - Alif

Semua tahu kamu cantik
Semua tahu kau menarik
Kau bidadari terhebat
Membuat cintaku makin kuat


Kadangkala ku cemburu buta
Saat ramai mata terpesona
Terlebih saat ku mahu pergi
Di saat itu kau ada di sini

Chorus
Please please please
Kamu jangan nakal
Ku pergi sebentar
Bukan untuk curang
Please please please
Kamu jangan nakal
Nanti aku datang
Bawa yang kau pesan

Diriku untukmu


Semua tahu kau milikku
Semua tahu ku cintamu
Ada pun yang memandangku
Betapa beruntungnya aku

Kadangkala ku cemburu buta
Saat ramai mata terpesona
Terlebih saat ku mahu pergi
Di saat itu kau ada di sini

Ulang Chorus

Bukan aku terlalu
Mengawal sikapmu
Ku hanya terlalu
Terlalu sayangi kamu
Ampunkan aku terlebih-lebih
Jagakan kamu
Ku cintamu
Kau cintaku

Ulang Chorus 3X

Diriku untukmu
Diriku untukmu

Saturday, August 29, 2009

Kau dan Aku

Ku sangkakan panas terik hingga ke petang,
Tanpa kusangka, titisan hujan melimpah di tengahari,
Rasa perit yang kian menghilang,
Kini datang menujah hati tanpa kusedari.

Mengapa harus ada yang membenci,
Pada jiwa  yang menghulurkan kasih suci,
Ketulusan hati yang tak terperi,
Membuah rasa iri hati.


Kau dan aku amat berbeda,
Seharusnya kita mampu sehaluan,
Namun engkau tidak seperti kusangka,
Mengenalimu adalah satu pengalaman yang menyakitkan.

Andai dapat ku undurkan masa,
Aku rela tiada kawan seperti engkau,
Aku bagimu hanyalah persinggahan sahaja,
Umpama alat untuk melampiaskan rasa hatimu.

Syukurku pada Tuhan Yang Maha Esa,
Hati ini tidak terlanjur sayang pada mu,
Walau sakit tetap kurasa,
Itu lebih baik dari aku terhina disisimu.

Kau dan Aku - Aizat

Kau dan aku ,adalah satu
Tak kira apa
Segala rintihan aku ,engkau selalu ada
Biar kata memisah kita
Biarkan saja
Kerana terbiasa

Chorus :
Mengejar mimpi ,yang pasti akan aku
Sentiasa merasa kehilanganmu
Ku akan tunggu saat bertemu
Tiada henti
Walau dimana kita berdiri
Di dalam dunia ini
Biar sampai akhirnya nanti


Semua tak terang di mataku ,walau warnanya menyala
Ingin merasa namun aku takkan cuba
Biar kata memisah kita
Biarkan saja
Kerana terbiasa

Ooohhh.
Mengejar mimpi ,yang pasti akan aku
Sentiasa merasa kehilanganmu
Ku akan tunggu saat bertemu
Tiada henti
Walau dimana kita berdiri
Di dalam dunia ini

Biar sampai akhirnya nanti
Biar sampai akhirnya nanti
Ooohhh..Oohhh..Ooohhh
p/s : dear hateful friend...this song really not suit you...but just one thing that I want you to know...I won't be there for you anymore...so, goodbye...

Friday, August 28, 2009

All you really gave back was hatred...

I really thought that all the problem already end...but I never thought that the problems become more conflicated...I can see your true colour now, the real you is really hateful. Why? Why did you like this? I thought I know you. Everyday we spend together, I thought you are sincere and show the real you as I do. When some of us had problem, it just about us. why did you let others know? the problem is just between us. Only we know the problem...I thought I know you, you know me...but now, what I really know, I'm really really start hate you...
The problem is not from us but from urself...did you realise that??? Trully thank you for Yuna coz create a song for someone like you who doesn't deserve to be call friend... I'm trying to not hate you so much but when I know what you did...sory I can't... Trully even I hate you, but I forgive everything that you did to me because we USED to be bestfriend...I don't know whether I'm sincere in forgiving you because that is Allah's job to analys my sincere... 
Don't you know...It takes a lot more courage to forgive someone than to take a revenge...so I don't want to take any revenge but sorry to say, we can't be friend like before..not only me, but the other too... Churchill said "The silence before a storm is to ferment the upcoming problem." for me, you are making us much more angrier than before...
You are a narcissist...never thought bout other...only you the best..up to you if you want it...but do it by yourselves..we won't bother you anymore...Just live by your own because when we around, what you give only hatred...Please change yourselves if you want friend...You are making others hate you by showing the stupid attitude that you have...It doesn't mean you are no good but there is some of your attitude you should change.
Remember that RELATIONSHIP DOESN'T MEAN THE MORE SACRIFICES YOU MAKE, THE BETTER ENDING YOU WILL GET.

School memoir...


Sekarang ni tengah hujan kat sini...Nak g bli makanan tok buka macam malas je nak redah hujan tuh.bukan jauh pun pasar ramadhan, depan blok ni je. Cume biasala, ramai orang, nak bawa payung pun susah. If tak pakai payung karang, sakit plak...Dh la sekrang ni banyak penyakit muncul. Tak puas hidup g ni. Amal pun tak cukup lagi. Time-time hujan ni teringat plak time sekolah dulu. Banyak kenangan yang tak leh lupa...Hurm..Nak upload gambar member dulula..Nanti crita lagi eyh...


 
Noraniza Karmain aka Nora, aku stat kawan ngan dia masa Tingkatan 1...even aku duk hostel, tapi x jejas kitorgnye hubungan pon...Best kawan ngan dia...kitorang satu kelas sampai tingkatan 5...even kitorg kawan baik, tapi x da la sampai ke hulu ke hilir sama2...yg pntg aku jujur dia pun jujur berkwn...kitorg still kwn smpai skrg evn memsg dh bz ngan life memsg...huhu...
Juju aka Juliana Jamhuri Lee...time sek dlu org kata dia ngan aku ni kembar..even ckgu pon kata kitorg kembar...yela ke sana sini sesama...sume sbb aku n dia prefect mase form 1 and form 2...kitog sesama duk ostel dlu, dia ni dh mcm akak aku sndrik sbb dia ske nasihat aku if aku sdih ke, mrh ke, yg pntg time sek dlu dia ni la yg tau cmne nk kawal aku...very tq kat dia sbb byk tlg aku dlu evn aku ni kekdg mcm bdk2 (bkn kekdg, selalu rasanya..hehe) tq akak juju sbb ajar ana BI dlu...

Jojo aka Jun aka Juhaidah Jamal...sedara bau bau bacang aku, tau dia sdara aku sbb kitrg satu dorm time form 1 dlu...dia msuk ostel lmbt skit, aku gt lg tarikh tuh 1 Ogos 2001...dia tdo sblh aku, kazen dia 2pupu aku...Jojo ni baik, dia mcm mak kita tau, lembut jek..tgk muka pon dh tau kan...mmg sesuai jadik ckgu, xmcm aku...jauh panggang dari api...hehe...tapi aku akan cuba jadik ckgu yg terbaik...
Ejat aka Nurul Izzaty Kamaruddin...minah ni ske rosakkan bahasa, ayat nta dtg dari planet mana dia amik nta tok masukkan dlm kehdpan seharian..isk3...nsb BM aku time SPM A1 jgak..huhu..tp ngan dia aku blaja cara hdup yg sempoi jek...dia vogue gak, tgk ar dia dress tuh...haha.. evn kitorg kwn raoat slma 2thn tp rasa mcm dh lama kenal...she doesn`t care what others think as long as she never hurt other...hurm...mizz u la jaja...

Izzatul Farha Abd Latif aka Eza...dia nih gadis rebutan bebdk sek dlu..(evn kitorg sek pmpn tp time tusen ada bdk lelaki kan kan kan..huhu)...dia pon byk tlg aku dlm BI...dia tlg aku crik info tntg mamat yg aku minat...aku x tau nk describe pe tntg dia nih...even juju, jojo, nora, ejat...aku sbnrnya byk kenangan yg aku x ley lupe...aku mmg hargai tempoh perkenalan aku ngan diorng..I learn a lot with them...every moment I spend with them, sukar utk aku luahkan...susahnya mencari kawan sejati...

Time ni ngan Akma n Syifaa masa kat Hotel Landmark...bulan puasa time ni...buat majlis buka pose ngan Miss Goh...seronoknya...wndu nk jmpa yg lain semula...bila bley kita jmpa lagi ye kekwn..???

Nila yg aku obses sekali masa kat sekolah..tp kt UPSI tak masuk suksis pon..haha...
Org kata kita jgn pndg ke blkg sbb history is history..just let bygone be bygone...tapi bagi aku, sej itu yg menjadikan siapa aku skrg nih...it is ok for us to look back..not to go backward but to remind us not to do the same stupid mistake again... Don't let the history to repeat again...I do really miss the old time but I had never wish to return back because I really appreaciate who I am now...Right now I just want to meet my friend especially the one and only lost friend...NURUL JANNAH BT MASWAN...WHERE ARE U???